Det är allvar nu. Det är vår framtid som står på spel. Såväl kulturell som biologisk mångfald hotas i den globaliserade värld som nu löper amok.
Det pris vi betalar för mänsklighetens framsteg är standardisering. Vi har utrotat sjukdomar och hungersnöd, men även arter och säregna kulturer. Urskog och vildmark har omvandlats till plantager och betongöknar, små språk försvinner och lokal kunskap glöms bort.
Vi har alla från Sverige till Seychellerna, från Amazonas till Australien utvecklats till konsumenter av samma sort. Resultatet är allt större likriktning. Men allt är faktiskt inte hopplöst. Denna bok visar både på motkrafter och försök att återskapa mångfald. Det är viktigare än någonsin att visa på de alternativ som finns. Variationsrikedom är livsviktig.
Så kan man sammanfatta kärnan i det intellektuella arv som den norske antropologen Thomas Hylland Eriksen lämnar efter sig. Det är raka motsatsen till att hylla renhet eller sätta upp stängsel och staket. Det handlar om de nyskapande blandformer som uppstår där människor och kulturer möts. När Thomas Hylland Eriksen gick bort, hösten 2024, hade han just färdigställt Det omistliga. Denna bok blev hans sista stora projekt och sammanfattar hans livsgärning som forskare, författare och kunskapsförmedlare.
Det omistliga ges ut på svenska i samarbete mellan Bokförlaget Korpen och Irene Publishing.
Thomas Hylland Eriksen (1962 2024) var professor i socialantropologi vid Oslo universitet och författare till en lång rad böcker på norska och engelska. Hans forskning var inriktad på sociala och kulturella effekter av globaliseringen, från nationalism och kreolisering till informationsrevolutionen och klimatkrisen. Hylland Eriksen mottog en rad priser för sitt författarskap och räknades vid sin bortgång till en av Norges ledande intellektuella. Hans böcker Små platser stora frågor och Ögonblickets tyranni har översatts till mer än trettio språk.